4 tipy pro správnou motivaci psa

Jaké jsou nejrozšířenější pomůcky, které nám pomohou motivovat psa během výcviku?

Stejně jako my lidé i naši čtyřnozí chlupáči potřebují k dobrému pracovnímu výkonu motivaci. Ta je nejdůležitějším prvkem každého výcviku, ať už cvičíme mladé štěně nebo dospělého psa. Aby nám pes plnil dané cviky s velkou chutí, rychlostí a přesností, je potřeba ho motivovat – odměňovat. Jaké jsou nejrozšířenější pomůcky, které nám pomohou motivovat našeho psa během výcviku se dozvíte v následujícím textu.

 

1.Pamlsky pro psa 

Už malé štěně by mělo být učeno, že za dobře vykonaný cvik, bude následovat odměnapsí pamlsek.  V rámci velikosti psa bychom měli mít takové psí pamlsky, aby se nám při odměňování pes nedusil a ani příliš dlouhou dobu nežvýkal. Obojí je špatně. Nejlepší variantou je mít pamlsky pro psa dopředu nachystané, třeba ve tvaru kostiček, které nám budou během výcviku pro našeho psa rychlou odměnou. Důležité je vědět, že každý pes miluje jiné pamlsky. Pro psa, který sežere co vidí, bude stačit jako motivační pamlsek i balíček piškotů. Opačným příkladem bude pes, pro kterého bude důležitější vše ostatní kromě naší osoby. V takovém případě musíme mít u sebe voňavější psí pamlskek, abychom mohli takového pejska na sebe nalákat a v rámci jeho potřeb správně odměnit.

Vhodnou pomůckou pro uložení pamlsků pro psy jsou pamlskovníky. Díky nim máme rychlý přístup k odměně pro psa a naše oblečení zůstane vždy čisté.  

  

2.Balónek na šňůrce 

V určité chvíli je potřeba při výcviku psa přidat další motivační prvek tzn. přejít od psích pamlsků  nebo je vyměnit za něco jiného – pro psa rovněž velmi zajímavého. Ve většině případů ( obzvlášť ve sportovní kynologii ) je nenahraditelnou psí hračkou, pro kterou udělá pes cokoliv, balónek na šňůrce. Balónky jsou různých velikostí a tvrdostí. Lze je odhodit do větší vzdálenosti, čímž trénujeme kondičku psa, můžeme se o ně se psem přetahovat a nebo mohou sloužit jako rychlá odměna během výcviku. Stejně jako v případě psích pamlsků je vhodné začít učit seznamovat psa i s balónkem už ve štěněcím věku, kdy u něj dochází k rozvíjení kořistnického pudu.  

 

3.Míč děrovaný 

Míč je vyrobený z přírodního kaučuku, díky tomu je příjemný a měkký do psí tlamy. Hodně využívaná hračka pro psy hlavně při výcviku agility. Míč se dá lehce složit do kapsy a po doběhnutí parkuru nebo jeho části se může pejsek rychle odměnit ať už odhozením nebo společným přetahováním. Zábavu s tímto míčkem si užije pejsek jakéhokoliv vzrůstu, protože je vyráběn v různých velikostech. Dovnitř míčku je možné vkládat i větší pamlsky pro psy, je rovněž skvělý k aportování i přetahování. Díky široké barevné škále si radost při výběru tohoto míčku užijí i majitelé psů.

 

4.Pešek 

Univerzální psí pomůcka, která se využívá téměř ve všech psích sportovních odvětvích. Pešky pro psy jsou vyráběny v různých velikostech tzn. jsou určeny pro jakékoliv plemeno. Existuje široká škála nabízených materiálů, ze kterých je pešek pro psy vyroben. Zřejmě nejrozšířenějším materiálem je juta. Mezi hojně rozšířené patří rovněž pešky pro psy vyrobené z kůže nebo ringové látky. Pešek pro psy má v rámci výcviku široké využití. Může sloužit k nácviku aportování, přetahování nebo rovněž jako rychlá odměna při agility nebo obedience. Pešek pro psy lze rovněž použít při nácviku obran u štěňat a mladých psů. Stejně jako v případě psích pamlsků a balónků i zde je vhodné začít učit seznamovat psa s peškem už ve štěněcím věku, kdy u něj dochází k rozvíjení kořistnického pudu. 

   

 Vhodnou pomůckou při výcviku psa může být Sukně Kilt. Je ideálním řešením, kde uložit během výcviku pamlsky, balónek či pešek. 

 

Pokud se již chystáte ke zkoušce z poslušnosti, můžete shlédnout video ke zkoušce ZZO a ZZO1, které jsme pro vás připravili.

 

Nejprodávanější značky