BARF – krmení psa přirozenou stravou

Jednoduchý návod, jak krmit psa syrovou stravou.

Krmení psů syrovou stravou, neboli BARFování, si získává v poslední době stále početnější skupinu příznivců. BARF je zkratka, která vznikla z anglického „Bone and Raw Food“, tedy „kosti a syrová potrava“. Jde o  návrat k tradičnímu krmení psa čerstvou a přirozenou stravou. Co by měla obsahovat krmná dávka, jaké jsou výhody nebo rizika krmení syrovou stravou se můžete dočíst v níže uvedeném textu.

U barfování je důležité  sestavit pro psa co nejpestřejší jídelníček. Zároveň je vhodné dodržovat uváděné množství a poměry krmné dávky. Nicméně i u tohoto druhu krmení je podstatné sledovat psa a případně krmnou dávku upravit tak, aby nám pes prospíval dle našich představ.    

Živiny v potravě

Bílkoviny (proteiny) – jsou nezbytné pro růst  a správnou funkci všech tělesných orgánů. Mezi kvalitní zdroje bílkovin patří maso, vejce a mléčné výrobky.

Sacharidy – jsou pro organismus zdrojem energie. Při jejich nadměrném přísunu se mění v tuky, které se ukládají v těle

Tuky – jsou zdrojem energie. Umožňují organizmu využívat vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E a K).

Vitamíny a minerální látky – v organizmu přítomny jen v malých množstvích. Jsou ale nepostradatelné, protože ovlivňují funkce všech orgánů.

 

Krmná dávka BARF – co by měla obsahovat?

50-60% masa

20-30% kosti

20-30% přílohy

Denní krmná dávka dospělého jedince by měla být zhruba 2-3% jeho současné váhy. Štěně potřebuje cca 3 - 7% své váhy jako krmnou dávku. Čím je starší, tím je procento nižší. Na 3% se dostáváme přibliže v roce věku.

 

Příklad

Denní krmná dávka pro 30kg psa (např. německý ovčák) je: 

celkem 3 % váhy psa ...................... 900 g

maso 55%...................................... 495g

kosti 25%....................................... 225g

přílohy 20%.....................................180g

 

Maso

Maso obsahuje 50-80% vody, 15-25 bílkovin,  2-50% tuku, dále pak minerály, vitamíny a stopové prvky  ( např.vápník, fosfor…)

Maso = svalovina, vnitřnosti, tuky, kůže, šlachy

70% svalovina - 30% vnitřnosti

Hovězí

Z výživového hlediska patří k nejhodnotnějším druhům masa. Má vysoký podíl bílkovin, které jsou základem pro buňky a tkáně. Obsahuje 55-75% vody, 18-20% bílkovin a 3-25% tuků. Díky obsahu vápníku má při správném dávkování pozitivní vliv i na kloubní výživu. Hovězí maso je pro svou výživnost vhodné při rekonvalescenci a pro psy v zátěži. Rovněž ho můžeme podávat i velmi malým štěňatům od 3 týdnů věku. Podporuje zdravou a hebkou srst.

Vepřové

Díky vyššímu obsahu tuku je vhodné pro psy v zátěži nebo pro ty, co potřebují zvýšit váhu. U citlivějších jedinců musíme dát pozor, aby nedošlo k průjmu. Je zdrojem železa a vitamínu B1a B2. Je vhodné na posílení žvýkacího svalstva a vylepšení srsti.

Telecí

Telecí maso je lépe stravitelnější než maso hovězí, protože neobsahuje téměř tuk ( 3% ). Obsahuje kolem 20% bílkovin. Vhodné jako součást diet i pro alergiky. Jedná se o maso z mláďat hovězího skotu do stáří 4 měsíců. Telecí maso velmi dobře působí v obdobích zdravotních komplikací. Obsahuje draslík, hořčík, sodík, železo a vitamíny B1 a B2.

Jehněčí

Je lehce stravitelné, netučné. Jehněčí maso je vhodné pro psy na dietě, alergiky nebo psy se zažívacími problémy.

Králík 

Jedná se o velmi libové maso. Má nízký obsah cholesterolu, obsahuje větší podíl bílkovin ( 18% ), minerálních látek a vitamínů. Rovněž ho můžeme podávat i velmi malým štěňatům od 3 týdnů věku.

Kuřecí

Obsahuje velké množství bílkovin, stopových prvků a vitamínů v přírodní formě. Je vhodné jako dietní maso. V kuřecím mase je minimum tuku, proto je vhodné po nemocech, pro štěňata a pro psy seniory.

Krůtí

Jedná se o maso dietní, které má v porovnání s masem hovězím a vepřovým ve svalovině méně vaziva a proto je lehce stravitelné, ale ne tak výživné. Oproti kuřecímu masu má vyšší energetickou hodnotu. Krůtí kosti jsou tvrdší než kosti kuřecí.

Kachní

Obsahuje zhruba 18% bílkovin a 20% tuku. Velice dobře stravitelné. Jedná se o výborný zdroj energie. Oproti kuřecímu a krůtímu masu je tučnější. Vyvážený poměr vápníku a fosforu. Vhodné pro psy se speciální dietou.

Ryba

Ryby jsou dobře stravitelné. Obsahují velké množství minerálů ( např.fosfor, fluór, sodík ), vitamínů ( A,B a D ) a jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin. Syrovou rybu zkrmujeme celou i s kostmi, jsou dostatečně pružné a obalené masem. Libové rybí maso je vhodné při různých dietách.  Rybí maso má příznivý vliv na zlepšení stavu kůže a srsti, doplnění důležitých minerálních látek a vitamínů.

Zvěřina

Má malý obsah tuku, je velmi výživná. Obsahuje 20% bílkovin a 3% tuku. Má vyšší obsah minerálních látek ( sodík, draslík, železo, fosfor ) a vitamínů skupiny B než maso domácích zvířat. Velmi dobře stravitelné.

Vnitřnosti

Díky vysokému obsahu minerálních látek (železo, vápník, fosfor) a vitamínů jsou v krmné dávce psa stejně důležité jako ostatní složky.

Mezi vnitřnosti především řadíme játra, srdce, ledviny, jazyk, dršťky, vemeno nebo plíce.

 

Kosti

Jsou velmi důležitou součástí krmné dávky. Až 65% hmotnosti kosti je tvořeno minerálními složkami. Nejdůležitější je vápník, který je  pro psa v této formě dobře vstřebatelný. Kosti dáváme psovi vždy syrové, NIKDY vařené. Tepelně upravené mohou být pro psa velmi nebezpečné. Při vaření kost zkřehne a může se lámat na velmi ostré kousky. Je vhodné dávat psovi kosti masité, protože holé kosti pes hůř tráví a mohou u něho vyvolat zácpu.

 

Přílohy

Zde patří zelenina, ovoce a obilné přílohy. Protože pes není „klasickým“ masožravcem, tak i tato část by měla být součástí námi chystané krmné dávky. Je lepší, pokud psovi zeleninu i ovoce najemno nastrouháme. Je pro něho pak lépe stravitelná. Můžeme ji i rozmixovat a zamíchat do krmení. Zelenina často bývá součástí různých balíčků od tuzemských výrobců, kteří se specializují na výrobky určené pro psy např. hovězí svalovina s červenou řepou nebo kuře se špenátem. Obiloviny mohou být výborným pomocníkem u psů, kteří nám obtížně nabývají na váze nebo jsou hubení. Mezi zástupce obilovin patří ovesné vločky, rýže, těstoviny apod.

 

Způsob podávání potravy

Krmení nedáváme zmrzlé ani přímo z ledničky. Mělo by mít pokojovou teplotu. Krmení necháme psovi v misce jen omezenou dobu, protože se mohou připravené suroviny zkazit, hlavně v létě.

 

Výhody Barfu:

- jsou zachovány všechny obsažené živiny v nezměněné podobě

- stravitelnost syrového masa je vysoká

- při krmení syrovou stravou psi udržují lépe hygienu dutiny ústní

- s barfováním můžeme začít v jakémkoliv věku psa

- syrová strava pejskům ve většině případů moc chutná

 

Nevýhody Barfu

- vysoké dávky kostí, které mohou způsobit zácpu, poranění nebo omezení průchodnosti trávicího traktu

- syrové diety bývají také často živinově nevyvážené, zejména v obsahu vápníku, fosforu a dalších minerálních látek. Je velmi důležité sledovat poměr vápníku a fosforu ve stravě. Jejich správný poměr se udává 1,3 : 1 ve prospěch vápníku, tento poměr je velice důležitý především u štěňat a mladých psů v růstu

- nadbytek tuků a bílkovin pro psy bez větší zátěže

- nepraktické pro cestování

- skladovací prostory

 

Pokud jsme začátečník, bez zkušeností, tak bude rozumné obrátit se na někoho, kdo se věnuje barfování již nějaký ten čas a poradí jak začít. Zvlášť důležité to bude pokud jsme majitelé štěněte. Zde bychom mohli hned na začátku napáchat víc škody než užitku.

Nejprodávanější značky