Co dělat, když s vámi tráví léto i váš pes

Několik rad a tipů do horkého léta.

Kdo by seděl doma, když je venku krásně? Věřte tomu, že ani váš pes ne. Využijte teplého letního počasí a vyrazte si společně do přírody! Myslete však na to, že i vašemu psovi je teplo, přímé sluneční paprsky ho nemusí těšit a potřebuje větší příjem tekutin než obvykle. Podívejte se, jak zpříjemnit léto i vašemu čtyřnohému miláčkovi.

Každé roční období má svá specifika, která podmiňují naše aktivity, oblékání či pitný režim. Nepůsobí však jenom na nás, ale také na naše domácí mazlíčky. Kupříkladu léto se psem je úplně jiné, než zima se psem. V létě jsme více venku, hodně cestujeme, jezdíme k vodě a většinou s sebou bereme všude i naše čtyřnohé kamarády. Aby i pro ně bylo léto a vysoké teploty  snesitelné, musíme přizpůsobit i naše chování a péči. Poradíme vám, jak zpříjemnit všem psům a pejskům horké letní dny.

 

V lese jim bude nejlépe

Přímé slunce není nic pro psy. Vyvarujte se proto s vašimi čtyřnohými miláčky dlouhých procházek minimálně kolem poledne a raději je nahraďte několika kratšími procházkami, které je tolik neunaví. Ideální je venčení směřovat do ranních a podvečerních hodin, kdy ještě (a už) není takové teplo. Pokud je možné jít stínem, váš pejsek to jistě ocení. Procházky v lese jsou nejlepším řešením, protože tam je dostatek stinných míst a také vlhčí vzduch. V tomto případě však nezapomeňte na ochranu proti parazitům, jako jsou klíšťata.

Pokud nemáte v blízkém okolí les, zamiřte alespoň do parku. Město a rozpálený asfalt není nic, co by váš pes ocenil. Na rozdíl od vás nemá boty a jeho tlapky dotykem s horkým chodníkem trpí. Po procházce rozpáleným terénem proto psovi opláchněte a nakrémujte packy vazelínou nebo mastným krémem, který jim dodá potřebnou vlhkost a vláčnost. Zabráníte tak popraskání tlapek, které je pro psy dost bolestivé.  

 

Neobyčejná podložka, které ochladí

Osvěžit můžete psa také koupelí. Odborníci obecně doporučují psům nalézt vhodné místo pro to, aby si do vody vlezli sami, rozhodně vylučují variantu psy do vody házet. Může jim to způsobit šok nebo i strach z vody.

 

Zchladit se mohou i jinak než ve vodě, ke které řada lidí nejezdí každý den. Na trhu existují velmi praktické chladící podložky. Jsou vyplněny speciálním gelem, který vytváří nižší teplotu, než je teplota zvířete. Chladí automaticky ve chvíli, kdy si na ní pes lehne.  Podložky se vyrábí v různých rozměrech pro malé i velké psy a není problém je vzít i ven. A co je hlavní nestojí svět. Pořídíte je za pár stovek.

 

Neberte velké misky, ale skládací!

Podstatná je nejen pro vás, ale i pro vašeho psa dostatečná hydratace. Pitný režim je potřeba dodržovat především ve dnech, kdy teploty šplhají k takzvaně tropickým. Nezapomínejte svému psovi nechat dostatek tekutin na celý den, když odcházíte do práce. Pokud je na zahradě, ujistěte se, že se má kam schovat před slunečními paprsky, a misku s vodou mu dejte raději do stínu, aby voda nebyla úplně teplá a psa trochu osvěžila. Ideální samozřejmě je, doplňovat mu chladnou, ne však ledovou, vodu po celý den.

Vyrážíte-li na výlety či delší cesty autem se svým psem, nezapomeňte i jemu vzít vodu na cestu. Praktické jsou cestovní misky, které můžete uložit do kabelky či batohu. Na trhu jsou cestovní misky ze silikonu, které můžete složit, či textilní skládací misky. 

 

V autě bezpečně a se zastávkami

Při cestování se psem myslete na jeho i vaše bezpečí, nejen při delší cestě na dovolenou. Pes by měl být ideálně v zadním prostoru auta ohraničeném mřížkou, nebo alespoň na zadním sedadle. Volte pauzy po kratší době, aby se váš pes mohl protáhnout a vyvenčit.  

Opatrní buďte na klimatizaci, aby v autě nebylo mnohem chladněji než venku. Rozhodně potom nenechávejte psa v zavřeném autě například na parkovišti. Vůz se během chvíle vyhřeje na nesnesitelnou teplotu, což by pro vašeho psa mohlo mít zdravotní následky.  

Na cesty, do parku, k vodě i na výlet se vždy hodí hračka, kterou psa zabavíte. Nejpraktičtější jsou aportovací hračky, ať už je to míček, létající talíř nebo třeba bumerang.

 

 

Nejprodávanější značky