Dornova metoda - léčí mechanické poruchy kosterní soustavy psa

Jak zabránit problémům pohybového aparátu u psa.

Co je to Dornova metoda

Dornova metoda  - je forma osteopatie a je založena na srovnání kosterního aparátu, všech kostí a kloubů v těle, do původní, tzn. přirozené polohy.

Tělo nemůže správně fungovat, pokud je jeho základna – kostra – pokřivená. Stačí jedna posunutá kostička a tělo na to reaguje a přizpůsobuje se = dochází ke zkřivení a následným problémům a bolestem, nejen pohybovým, ale často se objevují i problémy související s funkcí vnitřních orgánů a ve tkáních, tzv. fascii.

Proto se při Dornově metodě vždy rovná celé tělo a ne jen místo, kde je nějaký problém. Ten problém už může být jen následek, ale jeho příčina je třeba v úplně jiné části těla.

 

Pro koho je vhodná

Dornova metoda je vhodná pro všechny pejsky všech velikostí a ras a je jedno, jestli jde o rodinného miláčka, který se jde jen párkrát za den projít a jinak je na gauči, rodinného psa, který svou rodinu doprovází na výletech a dovolených a účastní se dětských her, nebo psích sportovců, kteří se buď rekreačně, nebo aktivně – případně profesionálně – věnují nějakému z mnoha psích sportů.

Co se týká psů, kteří se aktivně věnují nějakému sportu, tak většina z nich do svého výkonu jde naplno a vůbec žádné ohledy na sebe neberou. Po výkonu pak problém ucítí a může je bolet. Každý z mnoha druhů psích sportů má svá specifika, při kterých je pes extrémně namáhán. U psů kteří dělají obrany a je jedno jestli čistě sportovní, nebo pracovní třeba u policie, je to především namáhání a extrémní zatížení krční páteře, u psů kteří se věnují agility a dostihových psů jsou to především končetiny atd…

Navíc i během výcviku a závodů občas dochází k nehodám – nárazy do překážek, střety s figurantem,… Tohle všechno by si psovodi měli uvědomovat a věnovat zvýšenou pozornost, pokud pes začne mít problémy.

Pomáhá i u onemocnění jako je DKK a DLK, luxace čéšky a úlevu může přinést i u artrózy, zde se však pracuje po odeznění akutních příznaků.

Kdy je vhodné vzít psa na Dornovu metodu

  • preventivně, aby k pohybovým problémům vůbec nedocházelo. Případný posun kostí a kloubů nemusí být na psovi na pohled poznat, ale pokud se nenavrátí do původní polohy, tak způsobí chybnou funkci svalu, pohybové problémy a bolesti a v konečné fázi artrózu
  • pravidelně 2-3x do roka u psích sportovců, kteří bývají extrémně zatíženi (končetiny, krční páteř,..)
  • po úrazech spojených s výkonem – nárazy do překážek, střety s figurantem atd.

 

Postup při dornově metodě

Při Dornově metodě se pracuje jemně, volným pohybem svalů, které, když se takto zaměstnají, umožní práci s kosterním aparátem. Terapie probíhá na měkké podložce na zemi, kde má pes potřebné pohodlí. Zvíře se nezvedá na stůl, prostředí je klidné a nestresující, což má na psa pozitivní vliv. 

Při Dornově metodě se často používá také baňkování vakuovými baňkami a to v případě, pokud je zjištěný propad obratle. V takovém případě je nutné postižené místo vyholit, případně celou páteř, pokud je problém rozsáhlejší. V zimních měsících je potom nutné pejska chránit před zimou. Ideální je mít ho uvnitř v domě nebo bytě a na venčení dávat ochranný oblek nebo vestu. Léčené místo je citlivé a pokud by došlo k prochladnutí, mohl by se problém ještě víc zhoršit. Nově se teď k baňkování používají i gumové baňky, u těch je, u velmi krátkosrstých psů, možnost baňkovat i bez vyholení. Ovšem jen pokud baňka dobře drží.

Majitel psa je po ukončení terapie informován o doporučeném klidovém režimu dle stavu zvířete. Je nezbytné, aby doporučený klidový režim byl zcela dodržen.

 

Kdy se nesmí provádět

Dornovu metodu NELZE provádět v těchto případech:   

  • Porušená kůže – otevřená rána, píštěle, vředy
  • Nervové poruchy – tetanus
  • Akutní zánětlivé stavy (střeva, žíly, klouby, orgány)
  • Akutní revmatický stav
  • Zhmoždění a narušení svalu
  • Kalcifikace měkkých tkání, zejména šlach na končetinách koní
  • Březost – aplikace Dornovy metody pouze v akutních případech
  • Akutní virová onemocnění
  • Infekční onemocnění
  • Rakovina
  • Vysoká teplota (nad 39°C) – může jít o závažné onemocnění
  • Zlomeniny kostí

 

Jak vybrat dobrého terapeuta

Je velice důležité věnovat velkou pozornost výběru terapeuta.  Certifikát z kurzu ještě neznamená požadovanou odbornost. Důležitá je praxe. Je potřeba, aby našemu vybranému terapeutovi prošlo rukama již značné množství zvířat. Nejideálnější jsou reference, které se na danou osobu doslechneme od našich kamarádů či jiných pejskařů, kteří se svým pejskem již u námi vybraného terapeuta byli. 

PREVENCE JE LEPŠÍ NEŽ LÉČBA.

zdroj: www.psifitko.cz

Nejprodávanější značky