Kdy je vhodné dát štěně do kotce?

Jak a kdy zvykat štěně na kotec, abychom si nenarušili náš vztah?

Ne každý budoucí majitel čtyřnohého psího chlupáče má možnost mít ho trvale u sebe doma. Z tohoto důvodu pak má pro svého budoucího psího člena rodiny přichystanou zahradu s kotcem. Kotec by měl sloužit k odpočinku pejska, který by zde měl najít svůj klid a soukromí. Pokud je takový potenciální majitel štěněte bez zkušeností, může se mu v hlavě honit několik otázek, týkající se správného umístění štěněte do kotce jako např.:

  • Je vhodné dát právě dovezené štěně ihned po příjezdu do přichystaného kotce?
  • Když ho nechám pár dní doma, bude mi pak chtít zůstávat v kotci?
  • Když bude štěně od začátku v kotci, nenaruším si s ním vztah?

Protože sami jsme majiteli psů, kteří mají přes noc své místo v kotci, rozhodli jsme se napsat naše zkušenosti s touto problematikou.

Jak začít?

Jakmile si dovezeme 7-8 týdenní štěně domů, snažíme se mu samozřejmě v rámci možností věnovat veškerý náš čas. Většinou na první společné dny se štěnětem „obětujeme“ několik dní z naší dovolené. Chceme přece s našim novým členem rodiny trávit co nejvíce času a ukázat mu spoustou nových věcí. Navíc je toto obdobínejideálnější pro budování vztahu mezi námi a našim štěnětem.  

I když pro něj máme nachystaný venkovní kotec, snažíme se první dny být se štěnětem v co nejtěsnějším kontaktu. Rádi kvůli němu rovněž „obětujeme“ i část našeho spánku. Přec noc míváme štěně doma a necháváme ho spát s námi. (většinou spíme v pracovně na podlaze na karimatce) a štěně vedle nás. Zvyká si na nás a mi zase na něho. Samozřejmě během noci je potřeba ihned po probuzení štěněte vstát a jít s ním ven, aby vykonal potřebu. U malých prcků to může být i několikrát za noc. 

Kdy poprvé do kotce? 

Již během prvních dnů začneme štěně postupně seznamovat s kotcem. Na začátku necháme kotec otevřený a postupně spolu se štěnětem na pamlsky chodíme dovnitř, kde ho i krmíme. Po pár dnech začneme štěně postupněna pár minut do kotce zavírat. Ze začátku ho tam lákáme na pamlsky a ty mu rovněž částečně dáváme rozsypané i na podlahu kotce, abychom ho zabavili. Nejideálnější je dát štěně do kotce, jakmile na něm vidíme únavu. Pokud je odpočinuté a chce si hrát, tak by nám v kotci celou dobu spíše proštěkalo.

Štěně, které je zavřené v kotci, chodíme pouštět nejlépe pokud je v klidu a neštěká nám. Po puštění ho chválíme a odměňujeme pamlsky.

 

Pozor na loužičky 

Nezapomeňme, že jakmile se nám v kotci štěně probudí (i přes den – pokud jsme doma), bude chtít jít vykonat potřebu. Pokud chceme mít krásné „voňavé“ štěně je potřeba ihned za ním přijít a pustit ho. Stejné je to pak i se štěnětem, které je zavřené v kotci přes noc. Pokud nechceme sbírat ráno několik rozšlapaných hromádek a vytírat několik loužiček, je potřeba i během noci k němu několikrát přijít a pustit ho vykonat potřebu. Můžeme si zvolit čas, kdy za ním budeme pravidelně chodit a venčit ho. Štěně si na náš rytmus večerního pouštění zvykne a začne být postupně čistotné. Odměnou za noční venčení nám bude po ránu vítající čisté voňavé štěňátko.

 

Slovo závěrem

I když máme již štěně zvyklé na kotec, necháváme ho přesto alespoň do věku 4 měsíců přes noc s námi doma. Chceme, abychom měli v budoucnu doma závisláka, tak je potřeba pro to něco udělat. Ono nám to pak vrátí.

Nejprodávanější značky