Výchova štěněte: socializace

Jak mít vyrovnaného a sebejistého pejska po našem boku.

S pojmen socializace se můžeme setkat dnes a denně. Co bychom si měli pod tímto pojmem představit a proč je pro nás i našeho pejska tak důležitá, se dozvíte v následujícím článku.

Co je to socializace?

Jedná se o proces určitého seznamování vašeho pejska s jinými zvířaty, lidmi a zvykání si na situace, se kterými se může setkat jako dospělý pes.

 

Proč je nutná socializace?

Aby po našem boku stál vyrovnaný, sebejistý čtyřnohý společník bez známek strachu a agrese jak vůči okolí či lidem nebo jiným zvířatům.

 

Kdy začít se socializací?  

Socializace štěňat probíhá už u samotného chovatele. Ten by měl štěňatům poskytnout co nejrozmanitější prostředí, které bude sloužit jako základ pro další období vývoje štěněte. Štěně by mělo být seznámeno s různými zvuky, být zvyklé na lidi či případně děti a jejich hlučný projev a rychlé pohyby. Dalším zvukem se kterým by mělo být obeznámeno je projíždějící nebo přijíždějící auto, popeláři atd. Štěně by mělo být rovněž přivyklé na různé povrchy - od koberec až po různé kluzké podlahy. Rovněž vzít štěně do rukou by měla být pro něj zcela automatická věc, stejně pak následná manipulace.  

Období mezi 7 – 16 týdny štěněte  je nejideálnější čas pro socializaci. 

Během tohoto období je potřeba štěně přivykat na cizí lidi, jiná zvířata a sledovat jeho reakce na různé situace.  S čím se štěně seznámí a co mu ukážeme v tomto období, nebude řešit v dospělosti. Pozitivní přístup jiných lidí ke štěněti, stejně tak seznamování s cizími psy je v tomto věku velice nutné. 

 

Jak na to?  

K seznamování štěněte s cizími psy, bychom měli vybírat pouze takové jedince, kteří mají ke štěňatům kladný vztah. Nezapomínejme, že štěně nemá do 12 týdne ukončené kompletní očkování. Proto je velice důležité, aby tito cizí psi byli zdraví a očkovaní proti všem nebezpečným nemocem.

Stejně tak přivykání štěněte na lidi ( naše kamarády, rodinné příslušníky… ) může probíhat ihned po té co si ho dovezeme domů. Pokud vidíme určitou nejistotu či nedůvěru štěněte k druhým lidem, je dobré obdarovat dotyčného člověka nějakým pamlskem, který poté nabídne štěněti a tím mu ukáže, že strach či nedůvěra zde není na místě.

Štěně můžeme od začátku postupně seznamovat s místy, která s ním budeme v budoucnu navštěvovat. Ať už se jedná o cyklostezku, dětské hřiště, centrum města, vlakové či autobusové nádraží atd. Vše můžeme postupně se štěnětem pomalu prozkoumávat a seznamovat ho s různými zvuky- situacemi, které se do budoucna pro něj stanou rutinou. Nezapomínejme mít u sebe vždy nějaké pamlsky pro psy, které nám poslouží jako příjemná odměna a pochvala.

Rovněž seznámení štěněte s dalšími zvířaty v naší domácnosti by mělo proběhnout co nejdříve. Za předpokladu, že budeme chtít, aby spolu byly buď ve společné domácnosti nebo na jednom dvorečku.  Čím více budeme toto seznamování oddalovat, tím to bude pro štěně i nás samotné náročnější.   

 

Nezapomínejme

Vždy když budeme štěně seznamovat s něčím novým, je vhodné mít ho na vodítku a seznamovat ho s danou věcí nebo situací pomalu – postupně.

Určitě by se nám nemělo stát, aby nám štěně před něčím vyděšeně uteklo. Každá získaná větší negativní zkušenost, může postupně vyústit v nevhodné chování.

Vždy bychom se měli ujistit, zda štěně nepřetěžujeme. Je velice důležité, aby pro štěně byly nové zážitky jen pozitivní.

Nejprodávanější značky