Výcvik psa: dlouhodobé odložení

Jak správně postupovat při nácviku dlouhodobého odložení.

Určitě se každý z nás dostal alespoň jednou do situace, kdy musel nechat svého čtyřnohého psího společníka někde samostatně odloženého. Ať už před obchodem, doma na zahradě nebo třeba během zkoušky či závodu. Jak na to, aby nám pejsek vydržel na námi určeném místě a nikam nám neodběhl, si popíšeme v následujícím článku.

Kdy začít  

Všeobecně výcvik psa probíhá již od štěněte. U cviku dlouhodobého odložení, ale neplatí pravidlo čím dřív, tím líp. Abychom mohli vůbec začít s nácvikem odložení psa, je důležité naučit našeho pejska cviku lehni. To je základ, který učíme už od štěněte na psí pamlsky. Správně zvolené pamlsky pro psy jsou důležitým faktorem při výcviku štěněte.  Pokud by náš čtyřnohý kamarád neměl zvládnutý cvik lehni, těžko bychom mohli začít s nácvikem odložení, kterého základem je právě naučená správná pozice v lehu.

Proč učit odložení psa?

Cvik dlouhodobého odložení psa je ve většině případů součástí každé zkoušky poslušnosti. Pokud nemáme ambice se psem absolvovat zkoušku, tak se určitě někdy dostaneme do situace, kdy budeme muset nechat našeho psího parťáka někde na nějakou dobu o samotě. Půjdeme do prostor, kde mají psi zákaz vstupu např. obchod, pošta, úřad nebo třeba budeme chtít nechat zabláceného psa odloženého na zahradě a zaběhnout si domů pro ručník nebo kartáč k jeho úpravě. V našem životě nastane spousta situací, kdy budeme muset nechat našeho čtyřnohého společníka odloženého o samotě na určitou chvíli. Z tohoto důvodu bude důležité mít i našeho psího kamaráda naučeného tomuto cviku.

Co nám pomůže?  

Tak jako u nácviku přivolání i zde bude důležité najít pro psa takovou odměnu, která pro něho bude obrovskou motivací a díky které se bude rychle učit. Výcvik psů je krásný v tom, že na každého čtyřnohého chlupáče funguje něco jiného. Pro některého pejska bude dostačující odměnou piškot, pro druhého budeme muset mít u sebe něco voňavějšího. K uložení psích pamlsků určených k motivaci nám nejlépe poslouží pamlskovník. 

Jak postupovat

1.Základem všeho jak bylo popsáno výše je dobře naučený cvik lehni. Pokud tento cvik má pejsek osvojen, přejdeme na postupný nácvik odložení.   

2.Jakmile nám pejsek leží u nohy, tak pro úplný začátek mu ukážeme, že se naše místo může měnit, aniž by on musel něco řešit tzn. s povelem "lehni a zůstaň" ho přidržíme lehce levou rukou za záda a zkusíme ho dokola celého obejít. Během tohoto malého kolečka ho můžeme uklidňovat a chválit. Jakmile jsme opět v původní pozici, začneme ho, tak jak stále leží, odměňovat pamlskem a chválit. Tento cvik můžeme ukázat pejskovi i několikrát za sebou nebo během dne.

3.Pokud se nám nezvedá, když ho obcházíme, můžeme postoupit dále. Poté co zaujal polohu v lehu, mu dáme povel zůstaň a zkusíme 1 krok od něho dopředu. Můžeme opět použít další povel lehni při kroku zpět ke psovi. Jakmile jsme opět v původní pozici u psa, následuje odměna ve formě psích pamlsků a pochvala – pes je stále v pozici lehni.

4.Jestliže jsme docílili toho, že nám pejsek nikam nevstává nebo se neplazí, když od něho nakračujeme, tak můžeme postupně přidávat další kroky navíc a prodlužovat vzdálenost od psa. Vždy by to mělo mít nějakou návaznost. Abychom jednou neukázali pejskovi vzdálenost 5 kroků a pak najednou zmizeli do vzdálenosti 30 kroků.

5.Se zvětšující se vzdáleností, můžeme postupně přidávat i čas, kdy jsme od pejska pryč. Doteď  jsme šli do nějaké vzdálenosti a pak se ihned otočili a šli za pejskem zpět. Nyní můžeme na naučené vzdálenosti zůstat stát třeba  10–30 sekund a pak až jít k pejskovi. Mělo by to být tak, že pokud budeme chtít zvýšit dobu odložení, tak bychom měli ubrat na vzdálenosti a naopak.

6.Nakonec si hrajeme s délkou i časem, tak jak budeme potřebovat buď ke zkoušce nebo k našemu společnému soužití.  

7.Pokud nám již pejsek zvládá odložení na dostatečnou vzdálenost i dobu, tak mu tento cvik můžeme ztížit např. dalším cvičícím psem v okolí, společným odložením s několika dalšími psy atd…..


Důležité  

1.Základem je zvládnutý cvik lehni   

2.Učíme pejska vždy v nějaké návaznosti tzn. neprodlužujeme zásadním způsobem naučenou vzdálenost a stejně tak dobu odložení

3.Pejska se snažíme odměnit ihned jakmile k němu dojdeme v pozici lehni, ne až po přiřazení k noze, kdy nám pejsek už sedí

4.Prvotní nácvik by měl probíhat v nerušeném a pro psa klidném prostředí. Později můžeme přidávat různé podměty a rušivé vlivy.

Nejprodávanější značky