Granule pro psy a jejich rozdělení

Podle čeho a jak rozdělujeme granule pro psy. Autorkou textu je MVDr. Eva Štercová, Ph.D.

Když se pejskaři baví o granulované stravě pro svého čtyřnohého kamaráda, tak můžeme velice často zaslechnout pojmy jako prémiové krmivo, superprémiové, hypoalergenní, holistické atd. Stejné označení většinou používají i samotní výrobci granulovaného krmiva na svých obalech u svých jednotlivých výrobků. Má toto dělení nějaký reálný základ? Jak to ve skutečnosti je se můžete dozvědět z níže uvedeného textu. 

Z čeho se vychází? 

Pojmy premium,super- ultrapremium, bezobilné, holistické, hypoalergenní nejsou podložené žádnými předpisy! Neexistují pro ně žádné oficiální definice ani nejsou podmíněné žádnými parametry, které by výrobce musel splňovat pro uvedení příslušného tvrzení. 

Spadají do oblasti tzv. tvrzení (podle Nařízení Komise EU č. 767/2009), pro která platí následující:

• upozorňuje na přítomnost nebo nepřítomnost určité látky v krmivu, na specifickou nutriční vlastnost

• musí být objektivní, ověřitelné a srozumitelné

• odpovědná osoba musí na vyžádání doložit vědecké odůvodnění pravdivosti

• nesmí uvádět, že krmivo zabraňuje určitému onemocnění, zmírňuje ho nebo odstraňuje.

Premium/super- ultrapremium

Na základě legislativních předpisů neexistuje žádné rozdělení krmiv podle kvality, ale obecně se vžilo rozdělení na krmiva ekonomická (základní), prémiová (střední třída) a superprémiová, případně ultraprémiová (vyšší až nejvyšší kvalita). Větší výrobci produkují obvykle všechny uvedené kategorie. Ekonomické krmivo pokrývá pouze základní požadavky na výživu, obsahuje levné suroviny, mívá nižší stravitelnost. Prémiové krmivo má vyšší kvalitu surovin i stravitelnost, mělo by odpovídat živinovým doporučením AAFCO/FEDIAF ve všech parametrech. Superprémiové (ultraprémiové) krmivo představuje nejvyšší řadu příslušného výrobce s nejvyšší kvalitou (i cenou) surovin a vysokou stravitelností živin.

Grain-free = bezobilné

Krmivo neobsahuje v použitých surovinách obiloviny (tj. pšenice, kukuřice, rýže, oves, ječmen, proso, čirok), v širším pojetí ani tzv. pseudoobiloviny (tj. amarant, pohanka, quinoa); nejčastějším zdrojem rostlinného škrobu a vlákniny jsou brambory, sladké brambory, luštěniny (hrách, čočka) nebo tapioka. Ve standardech FEDIAF je definovaný pouze pojem gluten-free (bezlepkový), kdy krmivo nesmí obsahovat více než 20 mg/kg glutenu (lepku).

Holistické

Holistický znamená celostní přístup k výživě, ke zdraví. V holistických krmivech se obvykle používají přírodní suroviny, celá zrna, ovoce, zelenina, nepoužívají se odpady ze zpracování surovin. Složení krmiva je formulováno tak, aby bylo prospěšné pro zdraví zvířat. Ve standardech FEDIAF je definovaný pojem organický (ekologický) a natural (přírodní). Organický (bio, ekologický) = suroviny, které splňují Nařízení Komise EU č. 834/2007 a č. 889/2008 týkající se ekologické produkce + vnitrostátní předpisy pro ekologickou produkci Přírodní (natural) = suroviny, které pocházejí z rostlin, živočichů, mikroorganismů nebo minerálů, ke kterým nebylo nic dalšího přidáno, u kterých je zachováno přirozené složení, a prošly pouze takovým zpracováním, aby bylo možné je použít pro výrobu krmiv, neprošly žádnou chemickou úpravou, neobsahují geneticky modifikované organismy. 

 

Hypoalergenní

Legislativa zná pouze pojem krmiva určená ke zvláštním účelům výživy, tzv. dietní krmiva (Nařízení Komise EU č. 767/2009), která jsou určena zvířatům s určitým zdravotním omezením. Jejich seznam obsahuje Směrnice č. 38/2008. Pojem hypoalergenní zde zhruba odpovídá účelu omezení intolerance určitých komponentů a živin. Pro tato krmiva platí, že musí obsahovat pouze vybrané zdroje bílkovin a/nebo sacharidů. 

Výrobce u nich musí deklarovat použité zdroje bílkovin a sacharidů a obsah esenciálních mastných kyselin. Samotný pojem hypoalergenní ale legislativa neuvádí, takže jeho uvedení není pro výrobce nijak závazné. Optimálně by hypoalergenní krmivo mělo obsahovat pouze omezený počet zdrojů bílkovin a sacharidů a nemělo by obsahovat nejčastější alergeny, tj kuřecí (drůbeží) a hovězí bílkovinu, pšenici, kukuřici, sóju, vejce, mléko a mléčné produkty. Rizikové mohou být i tuky, zejména kuřecí (drůbeží) tuk a sójový olej, protože mohou obsahovat stopové množství bílkovin. 


Závěrem

Výrobce může tvrdit o svém krmivu co chce a nemusí to být ničím podložené, musí být trochu opatrný v tom, co napíše na obal, protože tvrzení nesmí být lživé a musí být schopný ho případně doložit. Zákazník by se neměl orientovat jen podle názvu, ale sledovat složení krmiva.

Nejprodávanější značky