Jak začít stopovat?

Jaké jsou první kroky, které nasměrují psa k poctivé práci na stopě?

Stopování se psem patří v dnešní době k hojně rozšířené aktivitě. Obecně platí, že stopovat se může naučit jakýkoliv pes, jakéhokoliv plemene. Samozřejmě jsou plemena, které k tomu mají větší předpoklady. Pokud ovšem máme psa „pažravce“, který by nám pro kus žvance ruku utrhl, tak se do toho můžeme s chutí rovněž pustit. A zkusit třeba najít pro nás a našeho čtyřnohého kamaráda další aktivitu, u které budeme společnětrávit volný čas.  Co vše ovlivňuje stopu a jak začít s nácvikem sportovní stopy si popíšeme v následujícím článku.

Co dělá pes na stopě?

Při stopování nám pes sleduje pach. Je to pach narušeného terénu nebo-li pach místa, kterého jsme se buď my nebo člověk co nám stopu šlapal dotýkali při chůzi.

V současnosti je při posuzování sportovní stopy důraz kladen na přesné vyčichávání šlápot. Proto i v začátcích nácviku klademe důraz na to, aby nám pes vyčichával každou šlápotu. Pes by měl mít v hlavě spojení: šlápota = odměna.   

Co ovlivňuje stopu?

Samozřejmě je to lidský pach. Ten pochází ze tří zdrojů:

1.dýchání pokožky

2.pocení

3.vyměšování kožního mazu

Je potřeba si uvědomit, že každý člověk má jinou chemickou strukturu těla tzn. každý jedinec má rozdílný individuální pach.

Tento individuální pach spolu s dalšími specifickými pachy (deodoranty, oblečení …) z povrchu osoby odchází a šíří se do prostředí dle vlivu klimatických podmínek.

 

Pes je veden na stopě celým komplexem pachů.

a) Pachová stopa

Lidský pach

Pach individuální (dýchání pokožky, pocení, vyměšování kožního mazu, kožní šupiny)

Pach regionální (pach nohou)

Pach oblečení a obutí

Pach prostředí (zdravotní sestra, číšník)

Pach používání kosmetiky

b) Přidružené pachy

Pach okolí (vedle chemičky, hnojiště apod.)

Pach porostu (řepka, tráva, osení, hlína)

Pach živočichů (myši)

Pach rozšlápnutých rostlin

Pachové zesilovače - krém na boty, pamlsky

 

Vlivy působící na stopu

terén, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, vítr

  

Jak začít?

Ze všeho nejdříve je potřeba naučit psa, ať už je to štěně nebo dospělý jedinec, sbírat odměnu ze země. Místo do misky rozházíme (libovolně kousek před nás nebo okolo nás) nepravidelně jeho porci granulí do trávy nebo do hlíny. Vysvětlíme mu, že pokud se chce najíst, tak si potravu musí najít na zemi. V této chvíli psa učíme, že pokud chce odměnu (svoji porci jídla) musí dát hlavu na zem a použitím nosu si ji najít. Pokud nám krásně hledá rozházenou potravu, tak ho můžeme slovně pochválit.

 

Práce ve čtverci

Příprava

Pejsek už ví, že ho odměna může čekat i na zemi, pokud si ji nosem najde. Nyní mu to trochu ztížíme. Naší nohou mu nyní uděláme do terénu ohraničený čtverec. Velikost čtverce je vždy vhodné přizpůsobit velikosti psa. Na začátku stačí 1x1m.  Následně si do čtverce stoupneme a celý prostor v něm prošlapeme viz.obrázek. Poté do čtverce rozházíme část přichystané dávky granulí nebo pamlsků tak, aby byla pokryta celá plocha čtverce. U nášlapu čtverce a následném rozhazování odměny můžeme mít pejska, buď uvázaného kousek od nás nebo poprosíme kamaráda, aby nám ho přidržel na vodítku a on nás sledoval. Po několika málo nášlapech už tam potom psa mít takto nemusíme.

Vypracování

Vezmeme pejska a přes pamlsek v ruce ho dovedeme do čtverce. Pamlsek necháme dopadnou na zem a s povelem „hledej stopa“ ho necháme pracovat. Psovod stojí mimo čtverec a postupně dohazuje pamlsky do míst, kde je nám už pes našel a sežral. Jakmile se nám zmenší na minimum množství odměny, které máme na dohazování, položíme do čtverce malou hromádku cca 7-10 granulí. Poté co nám k ní pes přijde a začne ji žrát, tak ho pochválíme a ukončíme jeho práci. Pes by se tady měl naučit, že odměna je pro něj jen v určitém vymezeném prostoru. Mimo něj nic není. Postupně dohazujeme více pamlsků a tím prodlužujeme čas práce psa ve čtverci. Rovněž můžeme zvětšit velikost čtverce a do jednoho jeho rohu postupně umístit při nášlapu cedulku, aby i na tuto novou věc jsme psa připravovali.

Nežádoucí chování

Pes by měl být během celého vyhledávání odměny soustředěný. Neměl by zvedat hlavu ani opouštět čtverec. Na psovi můžeme mít vodítko, které nedržíme v ruce, ale je volně na zemi. V případě, že nám bude chtít pejsek odejít víc ze čtverce, tak ho přišlápnutím vodítka nohou zastavíme a necháme ho opět najít správný prostor, kde ho čeká odměna. Pokud nám pes zvedá hlavu, bude potřeba změnit odměnu. Jestliže takto reaguje až po delší době práce ve čtverci, tak jedním z důvodů může být únava. Proto bude lepší na další stopě upravit čas, kdy nechám pejska vyhledávat odměnu.

Kdy ukončit práci ve čtverci?

Pokud nám pes intenzivně a ochotně vyhledává rozházenou odměnu, tak není potřeba pokračovat dál v práci ve čtverci. Pro některého chlupáče to bude otázka patnáct čtverců pro jiného třeba třicet.  Nicméně není potřeba se zde „plácat“ se psem zbytečně dlouho.

 

Rovná stopa

Příprava

I zde můžeme při prvních stopách mít psa kousek od stopy, aby nás viděl. Před samotným nášlapem je potřeba zjistit, kde nám fouká vítr. Stopy v začátku šlapeme pejskovi vždy po větru. Zapíchneme cedulku do země po naší levé straně. Pokračujeme od ní na začátku např. pouze 15-20kroků. Šlápoty ze začátku děláme viz.obrázek 1a tzn. nejdeme klasickou chůzí, ale dáváme nohy před sebe. Je to pro jednodušší vysvětlení psovi. Do nášlapu, který je u cedulky dáme cca 4 granulky a pak je vkládáme do každé šlápoty po jedné. Odměna musí být vždy ve špičce šlápoty. Abychom při vypracování stopy věděli, že už jsme na konci, můžeme dát do šlápoty 2-3 granulky. Nebo si konec stopy zapamatujeme podle nějakého výrazného bodu. Je to důležité z toho důvodu, abychom v poslední šlápotě odměnili psa ještě další dobrotou, kterou mu budeme s chválením dohazovat.

Nesmí se stát, že nám pes přejde poslední šlápotu s pamlskem a bude hledat nějakou odměnu, která tam už ovšem nikde nebude. Kdybychom do poslední šlápoty daly větší hromádku pamlsků, tak nám ji pes už od začátku bude očima hledat. My ale potřebujeme, aby pes čuchal šlápotu po šlápotě od začátku do konce. Na konci psa odměňujeme dohazováním pamlsků a necháme ho klidně u toho stát.

Vypracování

Jelikož to bude pro psa první zkušenost, tak si ho vezmeme na vodítko, stoupneme si nad něho a u cedulky s povelem „stopa“ mu ukážeme rukou na zem, kde má pamlsky. Do teď byl zvyklý hledat kdekoliv v určitém prostoru, nyní mu budeme vysvětlovat, že odměna je pro něj ve šlápotě. Klidně mu první stopu můžeme s pomocí naší ruky ukázat od začátku do konce.  Takto našlapaných stop uděláme opět jen pár, abychom pejskovi ukázali co nového oproti čtverci budeme po něm chtít.  Abychom mu to opakováním líp vysvětlili, můžeme si v tréninku klidně našlapat takto 2-3 stopy za sebou. Dokončíme jednu a hned můžeme jít na další.  Jakmile pes zjistí o co jde, tak u dalších stopy si už pes vyčuchává šlápoty bez našeho ukazování. Když uvidíme, že nemá správný směr, tak podržíme vodítko a necháme ho opět vyčuchat správnou šlápotu. Rovněž dbáme na to, aby nám nepřecházel odměnu v jednotlivých šlápotách, ale sbíral ji v každé. Postupně lehce navyšujeme každou stopu o nějaký ten krůček navíc. Psa máme před sebou jen na hodně krátkou vzdálenost. 

Jakmile jsme psovi vysvětli tuto část práce na stopě, můžeme přejít do kladení stop normální klasickou chůzí viz.obrázek 1b.  Délka zůstane stejná jako u předešlých stop, stejně tak pokračujeme v nášlapu 2-3stop za sebou. Pamlsky pořád vkládáme do každé šlápoty.  

Po zvládnutí vypracování rovných úseků se můžeme vrhnout do našlapávání různých „hadů a patvarů“ .  Zde se bude pes muset postupně naučit např. pracovat s větrem. Na konci stopy můžeme do poslední šlápoty položit předmět a na něho opět 1-2 granule. Jakmile pes dojde k předmětu, tak ho pochválíme a dohazujeme postupně ihned další odměnu na ležící předmět na zemi. Ze začátku není potřeba řešit případnou správnou polohu psa u předmětu. Ikdyž nám bude pejsek v budoucnu předměty označovat zalehnutím, tak v prvotní fázi necháme psa jen dojít k předmětu a postupným dohazováním odměny mu ukážeme, že jsme byli s jeho prací na stopě spokojeni.  Zde už si rovněž můžeme hrát s délkou času a stále šlapat 2-3 stopy s jedním předmětem na konci.

Tyto prvotní kroky by měly vytvořit základní stavební kámen pro naši další práci psa na stopách.

Nejprodávanější značky