Jedeme si pro štěně

Výběr psa již máme za sebou a nastal čas se pro něj vypravit. Na co bychom si měli dát pozor?

Jaké psí plemeno si vybrat, aby nám vyhovovalo k naší povaze, životnímu stylu, typu bydlení atd. najdete v článku zde.

Nyní jsme se dostali do fáze, kdy máme vybrané štěně a čekáme na ten den D, kdy si pojedeme pro našeho vytouženého psího společníka.

Ještě než tomu tak bude, je důležité se na našeho nového psího kamaráda zajet podívat. Vhodný termín pro první návštěvu je mezi 5–6 týdnem věku štěňat. Dříve velice stejně nic „zásadního“ neuvidíme. Udělat si takovou kontrolu nejen našeho budoucího jedince, ale celého vrhu.  Podívat se na místo kde štěňata žijí, jak je s celým vrhem zacházeno a zda žádné štěně ve vrhu nevykazuje nějaké známky strachu, nemoci atd.  Zároveň bychom při této návštěvě měli s chovatelem už vybrat konkrétního jedince, který se stane na další roky našim psím společníkem. Při této návštěvě můžete rovněž od chovatele zjistit další důležité informace např. ohledně typu podávaného krmení, domluvit přesný den odběru štěněte, pokud se jedná o štěně s průkazem původu, tak nahlásit jméno pro vámi vybraného jedince. Rovněž by měla zaznít od chovatele informace zda proběhlo odčervení štěňat (2,4,6 týden) a rovněž první očkování (6.týden). Pokud se návštěva uskuteční v 5.týdnu stáří štěňat, tak samozřejmě štěňata naočkovaná nebudou. 

Není úplně bez věci poprosit chovatele, aby vám při následném odběru štěněte dal sebou hadru, kterou měla štěňata u sebe v pelechu. Tato textilie je plná pachu po štěňatech a tak ji využijeme při přesunu do našeho domova ať už při jízdě v autě nebo během první noci u nás doma.

Může se stát, že chovatel nebude souhlasit s touto návštěvou nebo nebude chtít ukázat štěňata a nebo dokonce ani matku štěňat. V tomto případě vezměte nohy na ramena a rychle od takového „chovatele“ pryč. Pořád je lepší projet třeba i 400km zbytečně, než se pak někde trápit s nemocným, povahově nevyrovnaným jedincem.  

 

Které štěně je to pravé?

Výběr našeho budoucího psího společníka můžeme nechat na chovateli. Pokud je „solidní“, tak nám řekne, které zvíře co a jak dělá, jak se chová při různých situacích atd. Přeci jen chovatel se štěňaty stráví nejvíce času. Na základě našich informací (chceme akční zvíře nebo naopak rozvážnější, mohutnějšího v kostře, dominantnější ……) se nám bude snažit vybrat takové štěně, které se přibližuje co nejvíce našemu ideálu. Na druhou stranu - kromě barvy a mohutnosti zvířete toho příliš k rozeznání u štěňat v tomto období není. Jedno štěně může být akční jeden den, druhé štěně zase jiný den.    

Velice často se noví majitelé štěněte řídí pouze instinktem tzn. vybrané štěně je to, které přišlo jako první k budoucímu majiteli. Možná na takovém výběru něco bude. Sám jsem si svého druhého pejska vybíral stejným způsobem a byl to ten nejlepší psí kamarád co jsem kdy měl. Mohla to být náhoda, ale……

  

Mýty a fakta

1. Nebrat poslední narozené štěně z vrhu

Není žádný důvod si nevzít štěně, které se narodilo jako poslední ve vrhu. Někdo se holt na ten svět musí dostat první a někdo poslední. 

2.Nebrat nejmenšího jedince z vrhu

To, že je při našem výběru štěně v danou chvíli nejmenší ze všech (nesmí se jednat ovšem o žádný extrém) opět neznamená, že budeme mít doma nějakého malého mrzáčka. I zde platí, že někdo je největší a někdo nejmenší. A jakmile se dostane k vám, tak po dobrotách co bude dostávat do misky brzo dožene své sourozence.

3.Průkaz původu dostává pouze určitý počet štěňat z vrhu  

Tohle je hezká finta na nezkušené majitele budoucích štěňat. Pokud jsou narozená štěňata po chovných jedincích, tak průkaz původu obdrží všechna zvířata z vrhu. Pokud „majitel“ matky štěňat tvrdí něco jiného, tak rovněž zde platí heslo - vzít nohy na ramena a rychle od takového člověka pryč.

  

Příprava domácnosti

Po naší první návštěvě u chovatele nám bude zbývat už jen pár dnů, abychom nachystali vše potřebné před příjezdem našeho nového psího kamaráda.

a) Místo odpočinku – je velice důležité si rozmyslet, kde náš nový společník bude mít své stálé místo, kde bude mít potřebný klid k odpočinku a spánku. Pro tyto účely mu můžeme pořídit nějaký pelíšek. Zde pak bude jeho království. Rovněž pro štěně, které plánujeme mít ve venkovním výběhu – kotci, je dobré nachystat i doma nějaké zázemí. Přeci jen pro lepší navázání kontaktu štěněte s vámi a jednodušší aklimatizaci psa je dobré si štěně nechat alespoň nějaký ten den doma, aby si na nás zvykl.

b) Krmení pro psa – můžeme se domluvit s chovatelem, že nám při odběru štěněte zajistí v určitém množství stejnou stravu, kterou bylo štěně krmeno do teď. Nebo tuto informaci máme už od chovatele z naší první návštěvy a nakoupili jsme potřebné množství dopředu. Je důležité dát alespoň první dny štěněti stejnou stravu, jakou dostával u chovatele. Pokud preferujeme jinou značku granulí nebo typ krmení (syrová strava – granule) tak můžeme přejít postupně, nikoliv ihned po příjezdu domů se štěnětem od chovatele. Už jenom změna prostředí je pro samotné štěně velký šok, takže alespoň strava by měla být po pár dnů zachována stejná.

c)Základní vybavení -  pro naše nové štěně bychom měli mít pořízené alespoň následující základní vybavení: 1x miska na vodu, 1x miska na krmení, vodítko, obojek (pokud nebude mít štěně od chovatele) a nějakou hračku

 

Vyzvednutí štěněte

Konečně nastal den D a my si jedeme pro štěně. Vyzvednutí štěněte by nemělo (dle zákona) být dřív než 50.den od datumu narození štěňat. S chovatelem bychom měli být domluveni na našem příjezdu, aby mohl nachystat nejen naše vybrané štěně (nemělo by být před cestou krmeno), ale i další nezbytné podklady (kupní smlouvu, očkovací průkaz, Europas ....…)

Jestliže nemáte naplánovanou dovolenou, tak je nejlépe si vyzvednout štěněte v pátek nebo v sobotu. Tak budete mít oba na sebe alespoň přes víkend chvilku času k poznání.

Pokud jedete pro štěně sami, tak je nutné mít v autě přepravku pro psy, která zajistí bezpečnou přepravu nového psího kamaráda. Jestliže vás čeká delší cesta, je potřeba mít sebou vodítko, misku na vodu a cestovní láhev s vodou.

Při odběru štěněte je potřeba se ještě jednou zeptat chovatele na zdravotní stav a stravovací návyky štěněte. Měla by být podepsána kupní smlouva, uhrazena částka za štěně, předán očkovací průkaz (Europas – pokud máme načipované štěně) a případně sděleny další důležité informace od chovatele týkající se daného štěněte.

Od 1.ledna 2020 musí být všechna štěňata označena mikročipem nejpozději do tří měsíců věku. Pokud přecházejí k novému majiteli dříve než ve třech měsících věku, musí v moment přechodu být již označena. 

A nyní hurá domů……

 

Jaké jsou vaše zkušenosti s předáváním štěněte?

Nejprodávanější značky