Jdeme poprvé na cvičák

Co vše si vzít sebou na první výcvikovou hodinu se svým psem?

Je to jen pár dnů, co jsme si dovezli domů štěně. Ze začátku se, jak s námi, tak s našim domovem seznamovalo a postupně přivykalo. Z malého, nesmělého „klubíčka“ se postupem času stal malý čertík, který zjišťuje, co je u nás povoleno a co je tabu. Už ví, kde se mu servíruje každodenní bašta, jak vypadá paní veterinářka, že boty neslouží ke hře a lítat přes maminčiny záhonky není žádoucí. Když našeho čtyřnohého kamaráda přivoláváme, tak občas i přijde. Stejné je to i s dalšími povely. Když se mu chce, tak nám krásně všechno hezky udělá. My bychom chtěli, aby nás ale poslouchal pokaždé a hned. Jak to udělat, když nemáme žádné zkušenosti, si popíšeme v následujícím článku.

Pokud se jedná o našeho prvního pejska, bude pro nás nejjednodušší navštívit v blízkém okolí nějaký kynologický areál, kde by nám měli dát dostatečný základ nejen teorie, ale i praktického výcviku. Vždy je lepší si zjistit informace o daném cvičáku od jiných pejskařů z okolí a zeptat se jich na zkušenosti s danou organizací nebo člověkem, který by náš výcvik měl vést. Ne vždy se musí jednat o odborníka a zbytečně by se mohlo v takovém případě napáchat více škody než užitku.  

Jakmile jsme si našli v našem okolí vhodný kynologický areál k výcviku našeho štěněte, nezbývá nám nic jiného, než domluvit termín návštěvy a vyrazit. Je otázkou, zda začít výcvikové lekce individuálně tzn. jen já + pes a instruktor nebo hned v rámci skupiny, kde může být cca 5-6 dalších pejsků.  Obojí má své plusy i mínusy. V každém případě je nutné si vzít s sebou na první výcvikovou hodinu očkovací průkaz psa, aby si zodpovědná osoba ověřila, zda je vše v pořádku. Rovněž je důležité, aby majitel psa měl dobrou náladu a společně si se svým psem výcvik dostatečně užili. Věci, které se ohledně výcviku od instruktora dozvíme, je důležité procvičovat i doma nebo na společných procházkách se psem.

 

Co musí mít pejsek před první návštěvou:

řádné očkování - tzn. musí být ukončena základní vakcinace (pokud není starší 6 měsíců není potřebné mít naočkovanou vzteklinu)

dobrý zdravotní stav – neměl by vykazovat známky nemoci či zranění a musí být v dobré kondici

 

Základní pravidla pro úspěšný výcvik:

- nekrmíme psa před danou lekcí – pro pejska bude cvičení hra, kde za splněné cviky bude dostávat odměnu ve formě pamlsků

- pejsek musí být odpočinutý – nemůžeme s ním přijet na kole nebo dorazit po dlouhé vycházce a chtít po něm, aby byl aktivní a                                                               plný elánu. Právě na naše společné cvičení si musí nechat veškerou energii

- pejsek musí být zvyklý na odměnu – je potřeba, aby odměna, kterou budeme chtít dát během cvičení našemu psovi, byla pro něj                                                                      dostatečně motivující. Někomu budou stačít piškoty, jiný bude potřebovat voňavější pamlsek

- pejsek musí být zvyklý na jméno – naší hlavní prioritou by mělo být od samého začátku, co jsme si přivezli štěně domů, naučit ho                                                                    přivolání na jméno   

 

Nejpoužívanější pomůcky na výcvik pro štěně

- obojek – náš junior by měl být už zvyklý na nošení obojku na krku. Obojky pro psy jsou k nácviku poslušnosti daleko praktičtější než postroje. Při použití postroje totiž dochází ke složitější manipulaci se zvířetem během výcviku.

- vodítko – jakékoliv, které vyhovuje psovodovi s délkou 1m-1,8m. Není opět vhodné, z důvodů složitější manipulace, používat flexi vodítko.

- pamlsky – existuje celá řada pamlsků, které udělají radost vašemu pejskovi. V kapse by měl mít psovod takové, které budou velkou motivací pro psa.

- hračka – existuje rozmanitá paleta hraček pro psy. Hračky slouží k motivaci psa během výcviku nebo jako odměna. Opět je nejlepší mít u sebe hračku, na kterou je náš čtyřnohý kamarád zvyklý. To, co funguje u druhého psa, nemusí fungovat u našeho.

- miska na vodu – na začátku je lepší, když máte pro svého pejska svou vlastní misku na vodu, případně vodu samotnou.

 

Abychom měli v budoucnu doma bezproblémového psa je potřeba „pravidelné cvičení“, u kterého bychom měli být sice DŮSLEDNÍ , ale na druhou stranu LASKAVÍ.

Nejprodávanější značky