Máme doma štěně

Na co vše je potřeba se připravit a co nás čeká?

Nebylo to tak dávno, kdy jsme uvažovali o pořízení štěněte. ( jaké vybrat psí plemeno se můžete dočíst zde ). Po všech těch přípravách a různých úpravách domácnosti spojených s pořízením štěněte, spoustě telefonátů a emailů s chovatelem, konzultacích s kamarády, kdy jsme si mysleli, že nám z těch hromady informací snad praskne hlava, stojíme najednou se svým novým psím kamarádem před prahem našeho domu. 

Náš společný život může začít………

Hned na začátku je potřeba si uvědomit několik základních věcí. Štěně, které jsme si dovezli, je zvědavé, hravé a neví, jak to u nás funguje. Na nás bude, abychom mu postupem času vše ukázali a vysvětlili. Jak jsem psal již dříve ( Jedeme si pro štěně ), ideálním řešením je mít pro první dny s naším štěňátkem dostatečně dlouhou dovolenou ( jeden až dva týdny ), během které bychom ukázali a vysvětlili našemu novému společníkovi co a jak u nás funguje.  

 

První hodiny doma  

Po příjezdu domů je potřeba štěně nechat po cestě, kterou s námi od chovatele absolvovalo, pořádně  vyvenčit. Jelikož je určitě i hladové, tak by se slušelo dát do misky i nějakou tu dobrotu. Ale pozor! Pokud budeme chtít hned po krmení ukázat štěněti celý jeho nový domov od střechy až po sklep, tak bychom měli začít první prohlídkou a pak až tou miskou plných dobrot. Po krmení je vhodné vždy štěně nechat odpočívat. Štěně vám samozřejmě nezůstane na povel ležet nebo úplně v klidu. Je potřeba se vyvarovat po krmení větších pohybových aktivit jako je např. jízda na kole, házení míčků atd.

Co vše ukážeme štěněti, co ho necháme kde prozkoumat, bude záležet jen na nás. Zde neexistuje jednotný postup. U někoho bude moct být pejsek všude. U někoho bude mít zákaz chodit do ložnice, jinde zase do kuchyně. S někým bude moct sdílet třeba i manželské lože. Zde spíše platí – pejska nepustíme tam, kde bude mít zákaz.   

Neměli bychom zapomenout, že štěně bude chtít vše očichat a ochutnat, co kde uvidí. Z tohoto důvodu bychom měli odstranit z dosahu štěněte různé elektrické kabely, křehké věci ze skla či různé rostliny v květináči.

 

Krmení štěněte

Do věku 3.měsíců je vhodné krmit 4x denně. Mezi 3-6 měsícem je ideální podávat stravu 3x denně. Po půl roce věku psa můžeme přejít na režim krmení 2x denně, který už můžeme zanechat po zbytek života psa.

Alespoň první dny, po příjezdu štěněte do našeho domova od chovatele, bychom měli pokračovat ve stejné stravě, kterou dostávalo štěně doposud. Po menší aklimatizaci můžeme pak postupně přejít na námi zvolený typ stravy ( granule –  syrová nebo vařená strava ). Pokud krmíme granulemi a chceme přejít na jinou značku, je lepší zpočátku přidávat do původních trochu nového krmení a postupně to celé otočit, aby to pro některé jedince nebyl příliš velký problém. Jsou psi, kteří i okamžitou změnu zvládnout bez problémů. Na druhou stranu u některých jedinců může dojít k částečným zažívacím problémům. Pokud jsme se rozhodli krmit štěně granulemi, tak je dobré vložit do granulí jednou za čas (cca 1x až 2x týdně) např.  bílý jogurt pro zpestření stravy. Nezapomínejme, že množství uváděné na balení od granulí je denní dávka tzn. tuto hodnotu je potřeba vydělit počtem krmení za den a pak výslednou hmotnost použít jako jednotlivou dávku při krmení.

 V případě, že jsme se rozhodli krmit štěně syrovou stravou ( tzv. B.A.R.F. ) je potřeba, pokud nemáme žádné zkušenosti, vše dobře zkonzultovat s odborníkem. Je nutné, aby uvedená dávka obsahovala správný poměr surovin živočišného i rostlinného původu, stejně tak různých vitamínů.

Nezapomínejte rovněž na následují:

- Naše zbytky jídla nepatří do psího jídelníčku

- Pouze dokonale vyvážené krmivo umožňuje správný vývoj našeho štěněte

- Podávané krmivo nechte v misce štěněti pouze určitou krátkou dobu. Pokud má štěně od začátku neustále přístup k potravě, tak se může v budoucnu stát vybíravým

- Po krmení nechte štěně odpočívat

 

Očkování a odčervení

První očkování má štěně už úspěšně za sebou. To absolvovalo ještě u chovatele. S námi ho stejná procedura čeká v 9 a 12 týdnu jeho věku. Očkuje se proti následujícím nemocem: psinka, parvoviróza, infekční hepatitida, parainfluenza, leptospiróza. U třetího očkování se může přidat ještě i vzteklina. Není ale povinná ve třetím očkování. Vzteklina musí být naočkováno nejpozději do 6 měsíců věku psa.

 

Odčervení – ošetření proti vnitřním parazitům, budeme rovněž muset absolvovat s našim novým psím kamarádem. Již tři by mělo mít za sebou u chovatele a s námi v 8, 10, 12 týdnu a pak ještě ve 4,5 a 6 měsíci.

 

Procházky a venčení

Pokud jsme si přivezli štěně ve stáří 50 dnů, nezapomínejme, že nemá za sebou ještě veškerá potřebná očkování. Z tohoto důvodu se budeme, alespoň pro začátek, muset spokojit s venčením štěněte pouze na naší zahradě nebo místě, kde není vetší výskyt psů.

V případě, že necháváme pejska ze začátku na zahradě je potřeba zkontrolovat veškerá místa, kde by nám mohlo naše štěňátko případně pláchnout. Ať už na cestu nebo k sousedovi. Ušetříme si tím hodně nepříjemností.

Pokud nemáme zahradu a rovněž nemáme možnost pejska volně pustit v ohraničeném prostoru, tak nejlepší řešením je mít štěně na flexi vodítku.  Tím mu umožníme dostatečný pohyb, ale zároveň bude pod naší kontrolou.

Jakmile už máme štěně kompletně naočkované, tak můžeme na procházkách a při venčení začít s jeho socializací s druhými pejsky. Pokud ovšem cizího pejska neznáme, není vhodné k němu naše štěně pouštět. Je lepší se raději vždy zeptat majitele druhého psa, zda je můžeme spolu pustit a nechat pohrát. Ne každý pes je vhodný k seznamování a ani jeho majitel si nemusí přát, abychom naše štěně pustili s druhým pejskem.  U takového seznamování naše štěně zjišťuje, že pokud v budoucnu potká dalšího pejska, tak se nemusí na něho ježit nebo schovávat ze strachu.

 

Učení a zábava  

Již od našeho příjezdu domů začíná pro štěně nejen zábava, ale i učení. Nemám na mysli klasické cviky poslušnosti (sedni, zůstaň, lehni atd.). V této fázi učíme štěně, kde najde misku s vodou, v jaké části našeho domu dostává najíst, kdy se chodí na procházky, kde má své místo na odpočinek atd. Patří jsem rovněž hygienické návyky. Nikdo z nás nechce, aby naše štěně dělalo loužičky a hromádky doma. Proto je nutné ho vždy, jakmile se probudí nebo je po jídle, vzít na malou venčící procházku nebo ho alespoň na chvíli pustit na zahradu. Na základě této zkušenosti se naše štěně naučí samo chodit ke dveřím a je pak jen na nás, jak budeme rychlí, abychom s ním stihli vyběhnout ven.

V mnoha psích publikacích se píše, že jakmile pes udělá hromádku nebo loužičku, tak je nejlepší vzít smotané noviny a když ne za velkého řevu tak s mírným křikem jít ke štěněti a dát mu novinami za vyučenou nebo ho dokonce v dané loužičce nebo hromádce „vymáchat“.  Já osobně si myslím, že je to jedna z velkých hloupostí, které můžete udělat. Štěně je jako malé dítě. Taky potřebuje čas, aby se vše naučil. V žádném případě rovněž nepředpokládejme, že pokud ho nepůjdeme během noci vyvenčit, tak bude ráno bez loužičky nebo hromádky.  To ani náhodou. Chtěli jsme pejska, tak se musíme o něho postarat – i v noci.  Jakmile bude trochu štěně odrostlejší, tak samozřejmě tato naše „povinnost“ vymizí.

Asi nejdůležitější věcí, kterou by měl každý majitel štěněte hned od začátku dělat,  je přivykání psa na jméno. Jak s oblibou během školky pro štěňata v našem kynologickém areálu ve Zlíně na Mladcové říkám novým majitelům štěňat – pokud bude Váš pejsek umět 20 různých cviků a povelů je to hezké. Pokud ho ovšem nepřivoláte, tak je Vám to k ničemu. Umí-li Vaše štěně přiběhnout ihned na první přivolání, tak už nemusí umět skoro nic. Je zapotřebí u sebe nosit po kapsách vždy spoustu pamlsků, které můžeme ihned dát štěněti poté co k nám na přivolání co nejrychleji a nejkratší cestou doběhne (zavolám jméno psa + povel ke mně). Nezapomínejte tento cvik učit první v místě, kde to pejsek zná a je s vámi sám. Nemělo by ho u toho nic rozptylovat. Postupně můžeme učit štěně přivolávat v rušnějším prostředí a pokud bude vše dobře zvládat, tak můžeme ten samý cvik učit i při hře s druhým psem.

K zabavení našeho štěněte nám poslouží různé balónky, přetahovadla, pešky nebo třeba plyšáci. Samozřejmě velikost hračky by měla odpovídat velikosti našeho štěněte. Nezapomínejme na důležitou věc. Žádná hračka není nezničitelná tzn. vždy bychom měli mít našeho pejska pod dohledem. Jakmile zjistíme, že je hračka nějakým způsobem poničená, je potřeba ji okamžitě štěněti odebrat. Může se stát, že by nám poničenou hračku začalo pojídat a my museli navštívit veterinární ordinaci.

 

Jak lépe posílit náš vztah – kontakt se štěnětem

Hned od začátku je potřeba budovat náš společný vztah se štěnětem. Abychom v budoucnu byli pro naše štěně „středobod vesmíru“ osvědčily se nám následující postupy:

- společné spaní v prvních dnech např. na karimatce vedle našeho štěněte u jeho pelíšku, to samé rovněž praktikujeme i u štěněte, které plánujeme mít ve venkovním výběhu

- na procházky chodíme sami pouze s našim štěnětem, pokud máme doma již dospělého psa nebo větší psí smečku, bude lepší rozdělit případné procházky na dvě části, chceme přece, aby si štěně na nás vybudovalo správnou vazbu

                                                        

Jaké byly první dny u vás doma s novým štěnětem? 

 

Nejprodávanější značky