Kdy začít s výcvikem psa?

Je vhodné začít s výcvikem psa už od štěněte nebo ho nechat raději dospět?

Je to už nějaký den, co jsme si domů dovezli naše vysněné štěně. Na začátku proběhlo důkladné seznámení s naším domovem a postupné sbližování. Štěně zjistilo, jaké jsou naše každodenní návyky a jaké jsme pro něj vytyčili mantinely, co může a co nikoliv. Po kompletním očkování, které je ukončeno ve 12.týdnu stáří štěněte, jsme začali s jeho socializací. Během tohoto období, kdy dochází k seznamování štěněte s jinými psy, lidmi, novými situacemi atd. budeme již částečně potřebovat, aby náš čtyřnohý junior reagoval na určité povely. Pojďme si tedy říct, kdy a jak je potřeba začít s výcvikem.

Rozvíjení kořistnického pudu

Pokud plánujeme mít v dospělosti aktivního pejska, je potřeba, hned od začátku co si štěně přivezeme domů, rozvíjet jeho kořistnický pud. Jedná se o hru na lovení. Lovit může štěně cokoliv. Nejlépe hračku na šňůrce. Může to být balónek, pešek, hadra apod. Vždy by měla být zvolena taková velikosti, aby bylo štěně schopno tuto hračku udržet v tlamě.  Je potřeba danou hračku na šňůrce uvést do pohybu směrem od štěněte, aby se ji naučilo chytat - lovit. Nikdy to necpeme psovi do tlamy. Poté, co štěně chytilo hračku, tak se s ním přetahujeme. Nakonec štěně necháme vyhrát tak, že konec hračky pustíme a necháme s ní štěně odběhnout. 

 

Přivolání psa

Jakmile nám štěně reaguje na jméno, můžeme ihned začít s přivoláním. Základem pro zdárný průběh nácviku bude najít pro našeho pejska takovou odměnu, která bude svou chutí pro něj opravdovým lákadlem. Přivolání psa je nejdůležitějším cvikem bez kterého se žádný psovod neobejde. Jaké jsou pravidla a jak postupovat při cviku „přivolání“ se více dozvíte zde.

 

Chůze na vodítku

Na začátku bude zapotřebí, aby štěně již bylo zvyklé na obojek na krku. Pak můžeme začít s nácvikem chůze. Každý z nás může mít jiné představy o tom jak by měl pes v dospělosti chodit na vodítku během procházek nebo výcviku. Někomu bude stačit pokud bude jeho pes chodit na prověšeném vodítku před psovodem, jiný zase bude preferovat chůzi těsně u levé nohy bez předbíhání. Další zase upřednostní těsnou chůzi psa u nohy s pozorným sledováním psovoda. 

Je potřeba si vždy na začátku říct co je u daného cviku náš cíl a dle toho postupovat. Musíme si rovněž uvědomit, že jinak nám půjde pes na vodítku, který byl doma zavřený 8h a jinak se nám bude chovat vyběhaný pejsek na konci procházky.  Stejně tak je potřeba řešit rozdílnost v nácviku chůze u štěněte, které nám v pozornosti dlouho nevydrží a u již staršího pejska.

V samotném začátku nácviku chůze u nohy se štěnětem si pomůžeme pamlsky v levé ruce. Ruka s pamlsky by měla být v tréninku podél těla a ve výšce tlamy psa tak, aby nám po ní štěně nevyskakovalo. Pokud máme správný pamlsek (motivačně zajímavý), tak se nás štěně drží a spolupracuje díky této odměně.  

Sedni, Lehni, Vstaň

Přes chutné pamlsky učíme štěně rovněž hned od začátku polohy sedni, lehni, vstaň. Můžeme využít nácviku poloh buď přímo u nohy nebo kdekoliv před námi. Na samém počátku máme psa na volno a korigujeme si ho jen přes pamlsky, které máme v ruce. Po zaujmutí dané polohy ihned dáváme odměnu a pejska po velké pochvale z dané pozice pouštíme. Postupně prodlužujeme dobu v dané poloze dokrmováním pamlsků. Později můžeme přejít z jedné pozice do druhé při stálém odměňování štěněte.

 

Štěkání

Pokud máme štěně, které je žravé nebo s dostatečným kořistnickým pudem, můžeme toho využít k cviku štěkání. U žravého psa to zkusíme udělat přes misku plnou granulí nebo masa a u psa kořistníka zase přes míček nebo jinou pro něho zajímavou hračku. Pokud nebude pejsek chtět štěkat v naší blízkosti na misku se žrádlem nebo na hračku v ruce, můžeme ho uvázat na vodítko např. k plotu a postupně se od něho vzdalovat. Jakmile na náš povel „štěkej“, alespoň trochu zareaguje zvukem připomínající štěkot, přijdeme ho ihned odměnit a znovu se mu budeme vzdalovat. Po dalším jeho štěknutí opět dojdeme k němu a odměníme. 

 

Aportování

Začátky k aportování budujeme u štěněte již při rozvíjení kořistnického pudu, kde ho učíme chytat – lovit námi nabízenou hračku. Stejně tomu je i během výcviku poslušnosti u mladého psa při hře s balónkem, peškem apod., kdy po odhození ho lákáme co nejrychleji zpět k nám na druhou stejnou hračku pro kterou vyběhl. U chtivých jedinců můžeme pak dále cca kolem 7 měsíce začít přímo s držením aportu (činky) v tlamě, kde učíme klidné držení v pozici kdy pes sedí před námi.  Postupně pak děláme malé úkroky dozadu kdy s povelem ke mně chceme, aby nás pes bez překusu aportu v hubě, následoval. Učíme takto psa aport od konce. Kdy ho nejprve drží před námi, poté dochází k nám a až nakonec mu ho odhazujeme.

U zvířat, která nejsou až tak chtivá, pokračujeme na rozvíjení kořistnického pudu. Snažíme se psům hračku rozpohybovat, aby se i oni dali do pohybu a začali hračku chytat – lovit.

 

Dlouhodobé odložení

Zde je potřeba, aby náš pes měl naučený cvik „lehni“. Jakmile se nám to povede, můžeme začít s nácvikem dlouhodobého odložení. Opět i zde budeme využívat chutných pamlsků ke zdárnému naučení cviku. Jak správně postupovat při nácviku dlouhodobého odložení se dozvíte zde.

 


Překážky

Zde platí pořekadlo, že nic se nemá uspěchat. Kvůli zdraví psů, je lepší začít s nácvikem překonávání překážek klidně kolem 1 roku psa. Nic tím psovod ani pes neztratí. Pes bude vyzrálejší, ale hlavně pokud máme plemeno většího vzrůstu, nebudeme se muset bát případných nepříjemností spojených s úrazem.

 

Obrana

Jakmile nám štěně doroste do malého postroje, tak ho přivážeme na delší vodítko k nějakému kolíku - tyčce. Než přezubí, tak se jen čertí a dostává většinou jen jeden zákus do hadry, poté ho i s kořistí odvádíme na své místo do kotce, auta atd. Po přezubení už většinou figurant zkouší kousání na peška atd. Zde to vždy necháme na zkušeném figurantovi, který nám dle potřeby sdělí co a jak máme dělat se psem dál.  

Stopy

Začínáme rovněž už od štěněte. Podmínkou je, aby náš čtyřnohý kamarád byl zdravý a žravý. Pak není nic jednoduššího než učit psa žrát jeho dávku rozházenou v trávě nebo kdekoliv v terénu. Postupně přecházíme do čtverců a následně do kladení klasických stop. Jak zvládnout první kroky na stopách se můžete dočíst zde.

 

Slovo závěrem

Je potřeba si uvědomit, že veškeré cvičení, které provádíme se štěnětem, probíhá na pamlsky nebo jinou odměnu. Je to pro něj velká zábava, při které se nažere a pohraje. Když nám štěně nebo i dospělý pes během tréninku udělá cvik dobře, tak by měla ihned následovat odměna.

Pokud u psa nebudeme rozvíjet už od malička kořistnický pud a v rámci socializace neproběhne zdárně seznamování se psy, lidmi, různým prostředím, těžko pak budeme mít chtivého aktivního pevného psa.    

Nejprodávanější značky